Norveç Hakkında


Norveç resmi adıyla Norveç Krallığı Kuzey avrupada bulunan İskandinav yarımadası’nın batısında bulunan bir ülkedir. Finlandiya, İsveç ve Rusyaya komşudur. Norveç doğal güzellikleri ve ekonomikj refahıyla tanınmaktadır. Dünya mutluluk raporunda üst sıralarda yer alan ülke sağlık, özgürlük ve sosyal destek hizmetleriyle ön plana çıkmaktadır. Anayasal monarşi ile yönetilen ülkenin başkenti Oslo'dur.

Ülkenin adının iki farklı yazılış şeklinin olması zaman zaman tartışmalara neden olmaktadır. Özellikle para, pul ve pasaport gibi resmi evraklarda 1980'lere kadar Norge adı yaygın olarak kullanılırken, 80'lerden sonra her iki yazılış şekli de bir arada kullanılmaya başlandı. Ülkenin adının Eski Nors dilindeki yazılışı Noregr'di.

Ortalama yüksekliğin en üst düzeye ulaştığı Avrupa ülkesi olan Norveç’in, yüzey şekillerine, buz kütleleriyle örtülü dağlar egemendir. Her yerinde buzullaşmanın etkileri görülen ülke, batı kıyısındaki dik kenarlı, fiyortlarıyla ünlüdür. 160 km boyunca uzanan Sognefjorden, ülkenin en uzun iç bölgesidir. Yüksek dağ yaylası (vidda), güneyde geniş alanlara ve uzak kuzeye özgü bir yüzey şeklidir.
Güneydoğuda başlıca düzlükler oslafjorden’den kuzeye uzanır. Glöma, Dramselve, Lögen, Tana, başlıca ırmaklar; 150 bini aşkın irili ufaklı göl arasında en büyüğü, başkent Oslo’nun 85 km kuzeyindeki Mjösa Gölü’dür. Kuzeyde yer almasına karşın, Gulf Stream etkisiyle, iklim görece ılımandır. Ancak, ülkenin uzunluğunun büyüklüğü, sıcaklık ve yağışta değişkenliğe yol açar. Güneybatıda karlarla örtülü geçen süre 30 gün olmasına karşın, sıcaklığın kışın -14°C’ nin altına düştüğü kuzey ucunda bu süre 180 güne çıkar. Güneybatıda kışın ortalama 3°C olan sıcaklık, yazın 10-16°C’dir. Kara ikliminin egemen olduğu doğuyla, denize yakın batı arasında da farklılıklar vardır. Ilık Kuzey Atlantik Akıntısı ve ılık batı hava akımları, kıyıların iklimini yumuşatır.
 Kuzeyde oluşu ve dağlık yapı nedeniyle, bitki ve hayvan türleri fazla çeşitlilik göstermez. Bununla birlikte, ağaçsız Kuzey Kutbu bölgesinden güneye doğru, başlıca türlerin Norveç ladini kuzey-güney ve çam olduğu kozalaklı kuzey ormanlarıyla, hem yaprak döken, hem de kozalaklı ağaçlar içeren Kuzey Avrupa türü karma ormanlara kadar uzanan değişik bitkilerle karşılaşılır. Bunlardan meşe ve kayın, güneyde daha fazla bulunan geniş yapraklı türlere geçişin belirtileridir.
 En önemli doğal kaynaklar petrol, doğal gaz, demir, bakır, kurşun, çinko, molibden, nikel, titanyum, kömürdür. Kömür Svalbord’ da çıkarılır. Kuzey Denizi’ndeki petrol ve doğal gaz yatakları, üç ana alanda işlenir: Ekofisk, Starfjord ve Frigg. Petrolün bir bölümü, Büyük Britanya rafinerilerinde işlenir. Ülkenin % 20′ sini kaplayan ormanların bir bölümü tarım işletmelerine bağlıdır. Ekonomik açıdan değer taşıyan ormanların, % 80’ini yumuşak keresteli ağaçlar (özellikle çam ve ladin) oluşturur.


Batı Fiyordları